top of page
Villa Maja Rogoznica Apartments Heart of Dalmatia 2.png

Rogoznica

Rogoznica je mirno i toplo mediteransko mjesto smješteno na krajnjem jugoistočnom dijelu Šibensko-kninske županije na granici sa Splitsko-dalmatinskom županijom. Rogoznica je nastala na otočiću Kopara koji je u 19. stoljeću spojen s kopnom. Do danas je očuvala izgled karakterističnog dalmatinskog mjesta zbijenih ulica, kamenih kuća nanizanih oko župne crkve. Rogoznica je i danas tipično mediteransko mjesto čije se stanovništvo uglavnom bavi ribolovom, obradom zemlje i turizmom

IMG_20190827_185936_HDR-01.jpeg
Apartments Villa Maja - Pearl (32).jpg

Borove šume, lijepe plaže, slikovit i zaštićen položaj čine Rogoznicu idealnim mjestom za odmor s obitelji i prijateljima. Sa svojom više od 50 km dugom obalom, Općina Rogoznica nudi veliki izbor prekrasnih plaža: šljunčanih, betonskih i prirodno kamenitih. Neke od njih smještene su uz naselja, a neke su skrivene u uvalama s potpuno očuvanom prirodom. Ova raznolikost daje mogućnost izbora pa i oni najzahtjevniji mogu naći svoj kutak. Čak i visokoj sezoni s malo truda, kratkom šetnjom izvan naselja, možete pronaći neku prirodnu plažu samo za sebe - vlastiti dio raja gdje možete uživati ​​u miru i prirodnim ljepotama. Klima je jedan od najvažnijih atraktivnih turističkih elemenata, a na rogozničkom području prosječno ima 2600 sunačanih sati. Tijekom četiri ljetna mjeseca u prosjeku ima svega od 4 do 7 kišnih dana.

 

U uvali Soline smještena Marina Frapa, jedna od najsigurnijih luka na Jadranu koja godinama slovi i kao najljepša marina ne samo u Hrvatskoj, nego i na cijelom Jadranu.

 

Rogoznička ponuda sastoji se iz čitavog niza zabavnih i kulturnih manifestacija, u organizaciji Turističke zajednice, od kojih je središnja Rogoznička ribarska noć. Ponudu upotpunjuju mnogi restorani i konobe koje mogu zadovoljiti ukus svakog gosta, a posebno ljubitelja ribljih specijaliteta među kojima se ističe rogoznički brudet. Ljubitelji vina uživat će u poznatom primoštenskom vinu Babić. Sladokusci vješti kuhači uživat će u ponudi tek izlovljene ribe s lokalnih ribarica kao i ponudi voća i povrća iz domaćeg uzgoja na lokalnoj tržnici.

 

Jedna od rogozničkih atrakcija je i morski akvarij dug 14 m, a širok 1,5 m, postavljen na novouređenom parku i rivi. Morske zvijezde, ježevi, ribe kao i morski pas dočaravaju život u dubinama.

 

Znamenitosti Rogoznice
 

Zmajevo oko

 

Jezero okruženo strmim stijenama oduvijek zbunjuje ronioce,znanstvenike, znatiželjnike, a pogotovo stare mještane koji uz njega vežu brojne legende. Površina jezera iznosi oko 5300 m², a najveća izmjerena dubina je 15 metara. Zbog izuzetno pravilnog oblika pretpostavlja se da je ono meteorskog porijekla. Tijekom stoljeća događalo se da jezero „prokuha“, ili kako kažu znanstvenici, da dođe do prevrtanja vodenog stupca . Uz tu neobičnu prirodnu pojavu domicilno stanovništvo ispredalo je legende. Jedna od njih kaže da je Zmaj Murin, vanbračni sin Here i Posejdona,iz svojih je dvora na otoku Velika Smokvica vladao polisom Herakleja. Štito je stanovnike od osvajača i pljačkaša, a oni su mu svake godine, na najduži dan, morali dati naljepšu djevojku za ženu. Nijedna nesretnica nije preživjela prvu bračnu noć. Legenda kaže da se jednog dana, na krilatom konju Pegazu, pojavio heroj Aristoles, praunuk argonauta Jasona. Zaljubio se u djevojku koja je sutradan trebala biti nevjesta strašnome zmaju. Mladi je junak izazvao Zmaja na dvoboj i kopljem, koji je uz pomoć Hefesta i mjesečeve prašine iskovala moćna božica Atena, smrtno ranio neman. Umirući, Murin je kandžama iskopao vlastite oči. Jedno je oko bacio daleko iza Mljeta, a drugo mu je samo isklizlo pod noge i istopilo kamen. U kamenu udubinu slilo se more i nastalo je jezero, znakovita imena Zmajevo oko.

 

Sakralna baština

 

Rogoznička župa bogata je sakralnim objektima. Dvije su crkvice iznimna zaštićena sakralna baština. Jedna od njih, crkvica sv. Ivana smještena je na rtu Planka, dva kilometara jugoistočno od Rogoznice Crkvica je podignuta 1333. godine u znak zahvale za čudesni događaj, na mjestu gdje je prema legendi lađa u kojoj je bio trogirski biskup sv. Ivan s kraljem Kolomanom doživjela brodolom. Sveti Ivan Trogirski je spasio sve mornare i teret, čudotvorno hodajući po površini mora ne smočivši noge.

 

Drugo zdanje, crkvica sv. Nikole smještena je u uvali Lozica. Datira iz 14. stoljeća, iako arheolozi i povjesničari smatraju da je starija. Oko crkvice sv. Nikole nalazi se starohrvatsko grobište iz 13. stoljeća, s neobičnim nadgrobnim spomenicima. Na stećcima s lunarnim i astralnim simbolima malaze se i prikazi alata. Posebno je zanimljiva ploča na kojoj su vidljivi tragovi natpisa na latinskom jeziku ispisani goticom, što je neuobičajeno na stećcima. Crkvica svetog Nikole zaštićena je Zakonom o zaštiti spomenika Republike Hrvatske.

 

Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije na Nebo također je zaštićena Zakonom o zaštiti spomenika Republike Hrvatske. Podignuta je početkom 17 stoljeća u čast sv. Nikole. Proširena je 1683. godine i nazvana imenom Velike Gospe. Rogoznička župna crkva posebna je po mnogočemu. Zanimljiva je činjenica da je to jedino malo katedralno zdanje u Dalmaciji što je šire nego duže. Bogato je nizom vrijednih umjetnina: spominje se križ iz 14. stoljeća, koji nije dostupan vjernicima i čuva se negdje na sigurnom te iz raskošnih jaslica umjetnički vrijedna figura pastira, koju je 1905. godine iz Rima donio ondašnji župnik, Kaštelanin, slavni dr. Ivan Katalinić.

 

Na rtu poluotoka Gradina nalazi se crkvica posvećena Gospi od Kapelice, za čije je štovanje vezana legenda o čudotvornoj Gospinoj slici. Prema legendi, ribar Ivan M. Bogović Tumburko , daleke je 1722. godine loveći ribu oko rta poluotoka Gradine ugledao neuobičnu svjetlost. Kada se približio stijeni s koje je dopirala svijetlost, našao je Gospinu sliku. Sliku je odnio kući i spremio je u škrinju, ali ona se na neobjašnjiv način vratila na isto mjesto. I tako se to ponovilo tri puta. Uskoro su mještani zajedno s ondašnjim svećenikom odlučili na tom mjestu sagraditi kapelicu. Od 1776. godine održava se svečanost u kojoj se Gospina slika dovozi brodom u pratnji svećenika i mladih djevojaka odjevenih u bijele haljine do rogozničke rive, gdje je dočekuje šibenski biskup da bi se potom u svečanoj procesiji slika prenijelau župnu crkvu. Gospina slika ostaje u župnoj crkvi do prve nedjelje iza Gospe od Karmela, kada se u svečanoj procesiji morem i kopnom vraća u svoje svetište na rtu poluotoka Gradine. U procesiji sudjeluje stotine brodica i tisuće vjernika.

 

 

IMG_20190430_151851_HDR.jpg
109857178_1717261791790443_776191675276354159_n_edited.jpg
Apartments Villa Maja - Pearl (33).jpg

Galeriju slika iz Rogoznice pogledajte ovdje

Izvor:

Rogoznica Tourist Board - Official Video 2017 Turistička zajednica općine Rogoznica - Promotivni video 2017

bottom of page