top of page

Otkrijte čarobno jezero Zmajevo oko: skriveni dragulj u srcu Rogoznice

Prekrasno jezerce Zmajevog oka prirodno je čudo smješteno u zelenoj okolici Rogoznice. Njegova kristalno čista i smaragdno zelena voda zaista je očaravajuća, pozivajući vas da istražite njegove misteriozne dubine.Ovo jedinstveno jezero je rijetki i zanimljivi prirodni fenomen koji privlači posjetitelje iz svih dijelova svijeta. Njegov kružni oblik, promjera otprilike 15 metara, okružen je strmim liticama vapnenca i napaja se podzemnim izvorima. Ti izvori daju jezeru njegov karakteristični izgled i čine ga jednim od najčišćih jezera u Hrvatskoj. Zanimljivo je da je jezero dobilo ime po svom obliku, koji nalikuje oku kada se gleda odozgo.


Osim zadivljujuće ljepote, jezero Zmajevog oka odiše lokalnom legendom i folklornom pričom. Jedna od legendi opisuje kako je zmaj pao s neba i stvorio duboku rupu koja se napunila vodom, stvarajući jezero. Druga legenda govori o vili koja čuva skriveno blago u dubinama jezera.


Ako tražite mirno i spokojno okruženje te prirodne ljepote, tada je jezero Zmajevo oko idealno za Vas. Plivajte, ronite i snorklajte u njegovim mirnim vodama ili istražujte skrivene uvale i podvodne pećine.

Područje je također idealno za planinare i ljubitelje prirode, s nekoliko planinarskih staza koje vode do jezera i okolne prirode.


Uključite jezero Zmajevo oko u svoj plan posjeta Rogoznici. Ovo prirodno čudo je idealno odredište za one koji traže avanturu, opuštanje ili miran bijeg od užurbanog svakodnevnog života. Dođite i doživite čaroliju ovog jedinstvenog jezera, i shvatit ćete zašto godinama osvaja srca i maštu posjetitelja.Comments


bottom of page